Ranitomeya imitator jeberos

Herkomst:
tropisch regenwoud van Peru

Kleur:
Oranje met zwarte banden en blauwe poten met zwarte stippen

Leefgebied:
Dag actieve bodembewoner tot +/- 4meter hoog. Houd zich graag op in bromelia`s en andere planten die water in hun oksels hebbenVerzorging : Normaal beplant terrarium, voor een koppel 40x40x40cm .De mannetjes kunnen zeer dominant zijn en daarom het beste houden als koppel of 1 man met 2 vrouwen. In grotere terraria ook in groepen te houden Temperatuur overdag 22-27C en `s nachts 19-21C. De luchtvochtigheid overdag rond de 80% en deze mag `s nachts oplopen tot 100%.

Bombina orientalis (Chinese vuurbuikpad)

Bombina orientalis, Chinese vuurbuikpad

De Chinese of Koreaanse vuurbuikpad (Bombina orientalis) is een pad-achtige kikker uit de familie Bombinatoridae

Uiterlijke kenmerken

De Chinese vuurbuikpad heeft een roodoranje buik en de rest van het lichaam is bij de populaties in Siberië bruin,
maar meestal groen zoals in verreweg het grootste deel van het verspreidingsgebied.
Het voedsel bestaat uit insecten en de larven en wormen waar ‘s nachts op gejaagd wordt.
Het is een nachtactieve soort en zoals alle vuurbuikpadden wordt een wat sterker gif afgescheiden maar voor de mens is dat hoogstens irriterend.

Verspreiding

Meestal wordt deze kikker ongeveer 5 centimeter, soms tot 7 cm, en leeft in noordoostelijk China, maar ook in Korea en Siberië.
Zeer natte omgevingen vormen het biotoop, meestal in moerassen en poelen, maar ook rijstvelden zijn een uitstekende leefomgeving voor deze kikker.
Hierdoor kan de soort zich handhaven in door de mens aangepaste gebieden en in sommige gebieden wordt deze vuurbuikpad eerder algemener dan
hij achteruit gaat en is ook niet beschermd. Over het algemeen gaat het echter, zoals alle amfibieën, ook met deze soort slechter.

Verdediging

Bij gevaar wordt snel de rode onderzijde van de poten aan de aanvaller getoond, om te laten zien dat het dier giftig is, in de hoop de aanval af te weren.
Het gif zal huisdieren als honden en katten verjagen omdat het de slijmvliezen doet aanvoelen alsof ze in brand staan.
Gespecialiseerde jagers zoals de reiger en sommige slangen hebben er weinig last van.

In gevangenschap

De Chinese vuurbuikpad is een van de meest in gevangenschap gehouden amfibieën.
De verzorging vergt namelijk niet veel meer dan een aquarium met een landgedeelte en een paar stenen die boven het water uitsteken.
Het terrarium dient voorzien te zijn van zijn een goed filter in het water en wordt twaalf uur per dag verlicht.
Als voedsel kan alles wat beweegt en in de bek past worden aangeboden.
Bij een teveel aan wormen in het dieet treedt echter gasvorming op waardoor de kikker gaat drijven, het gas moet er dan uit worden gemasseerd.
In een Terrarium van 60×30×30 kunnen vijf tot acht exemplaren gehouden worden.
De voortplanting is onregelmatig, soms planten de dieren zich massaal voort, als de weersomstandigheden tegenzitten blijft de voortplantingstijd uit.
In de paartijd is het gekwaak van de mannetjes te horen, gedurende deze tijd bespringen ze alles wat ook maar een beetje het formaat en de vorm van een vrouwtje heeft.
Een legsel bevat vele eitjes maar als ze de kans krijgen eten de volwassen kikkers de larven zelf op

Eublepharis macularius (Luipaardgekko)

Terug

De Luipaardgekko is een hagedis die behoort tot de gekko’s en de familie Eublepharidae. De soort wordt ook wel luipaardgekko genoemd. De gekko leeft in delen van Azië en komt met name voor in bergstreken in Afghanistan, India en Pakistan.

De luipaardgekko is een boeiend reptiel dat in allerlei kleurslagen en aftekeningen gekweekt is. Hoewel hij niet, zoals sommige andere gekko’s, over wanden en plafond kan lopen, kan hij wel goed klimmen. Luipaardgekko’s eten levende voedseldiertjes en zijn vooral ’s nachts en in de schemering actief

luipaardgekko is een kleine, erg populaire hagedis die veel als huisdier wordt gehouden. Hij behoort tot de familie van de gekko’s en tot de onderfamilie Eublepharidae. De leden van deze familie hebben, in tegenstelling tot andere gekko’s, beweegbare oogleden en tenen zonder hechtlamellen maar met nagels. Het zijn grondgekko’s.

Luipaardgekko’s zijn ‘s nachts en in de schemering actief. Ze hebben een relatief plat lichaam en grote ogen en worden tot ongeveer 25 centimeter lang. De staart lijkt uit segmentjes te bestaan en is iets korter dan de rest van het lichaam. In de staart kan vet worden opgeslagen om als reserve te dienen. Luipaardgekko’s kunnen tot twintig jaar oud worden

hier een paar mooie jonge Luipaardgekko’s uit onze collectie

luipaardgekkos

Terug

Lepidodactylus lugubris (Rouwgekko)

Herkomst :
Lugubris heeft een zeer groot verspreidingsgebied lopend van Zuidoost-Azië, Indonesië tot in Australië. In verschillende delen van Midden en Zuid Amerika is de Lugubris geïntroduceerd van Mexico tot Chili, ook op de Galapagos eilanden en Hawaï. Het grote verspreidingsgebied heeft de Lugubris te danken aan zijn grote aanpassingsvermogen.

Kleur:
Grijsbruin tot lichtbruin met op het midden van de rug een brede lichtere gemarmerde streep.
de Lugubris kan echter van kleur veranderen net zoals de meeste gekko`s

Leefgebied:
Zowel in bossen als rots landschappen en gecultiveerde landschappen komt hij voor.

Verzorging: 
de Lugubris is een hele makkelijke soort die zeer goed in een terrarium te houden is, ook in een vochtig regenwoud paludarium samen met Dendrobaten doet deze soort het prima en stelt geen extra eisen, terrarium/paludarium grote vanaf 40x40x40cm
Temperatuur overdag 22-30C, `s nachts 15-22 C
Daarom is deze kleine gekko zeer geschikt om bij Gifkikkers te houden

De Lugubris is vooral nacht actief, maar ook overdag laten ze zich regelmatig zien

Uiterlijke kenmerken:
hij kan oongeveer 10 centimeter worden inclusief staart die ongeveer uit de helft van de lichaamslengte bestaat. De kleur varieert echter tussen verschillende populaties en de gekko kan net zoals veel familieleden van kleur veranderen. zit hij op een donkere achtergrond is hij donker zit hij op bijvoorbeeld glas is hij zeer licht.

Voortplanting:
De gekko is tweeslachtig, wat wil zeggen dat een vrouwtje zich kan voortplanten zonder dat daarbij een mannetje aan te pas komt. Het merendeel van de exemplaren bestaat dan ook uit vrouwtjes, mannetjes komen wel voor maar zijn zeldzaam. Omdat vrouwtjes zich het hele jaar kunnen voortplanten worden populaties snel groter. Het voedsel bestaat uit ongewervelden, kleine krekeltjes, spinnetjes en fruitvliegjes.

lugubris

0

Your Cart