Correlophus cilliatus (Wimpergekko)

Correlophus cilliatus (Wimpergekko)

Algemene naam: Wimpergekko
Wetenschappelijke naam:Correlophus cilliatus
Herkomst: Nieuw-Caledonië
Grootte: cm
Levensduur: 8-20 jaar 

De Correlophus cilliatus (Wimpergekko) zijn fascinerende, boomgekko’s uit de kleine groep eilanden van Nieuw-Caledonië. Deze geweldige gekko’s zijn er in verschillende kleurenpatronen en hun gemakkelijk te ontmoeten zorgvereisten hebben hen tot een uitstekende keuze gemaakt voor beginners en een populair reptiel in de hobby. Deze gekko’s zijn alleseters en kunnen veel niet-citrusvruchten, stuifmeel en insecten eten. Kuifgekko’s zijn een geweldig tentoonstellingsdier en zijn relatief gemakkelijk te hanteren.

Herkomst:  
De wimpergekko is een hagedissensoort die afkomstig is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonie, een eilandengroep ten oosten van Australie. Lange tijd werd gedacht dat deze gekko uitgestorven was, maar in 1994 werd hij herontdekt. Sindsdien is de soort veel nagekweekt in gevangenschap en heeft dit zelfs de redding van de soort betekend.

Kleur:  
Er zijn verschillen in grootte en kleurtekening tussen wimpergekko’s, zogenaamde kleurvormen (morphs). Voorbeelden hiervan zijn “patternless” (zonder patroon), “bicolor” (tweekleurig), “tiger” (met strepen), “dalmation” (met stippen), “flame/fire” (vanwege de kleuren/vlekken) en “pinstripe” (met wat grotere stekeltjes)

Leefgebied:  
Van oorsprong komt de wimpergekko voor in struikgewas en lage bomen in de bossen van Nieuw-Caledonie. Het zijn vrij schuwe dieren. Ze eten insecten en fruit. Mannetjes kunnen onderling vechten. Als de gekko wordt aangevallen door een roofdier, kan hij een deel van zijn staart afstoten om de aanvaller te misleiden. Dit heet autotomie. Let er wel op dat bij verlies van de staart deze niet , zoals bij veel andere soorten hagedissen , terug groeit! De wimpergekko kan zijn kleur enigszins aanpassen aan de ondergrond. Bij stress of kou kunnen ze donker kleuren.


Verzorging:  
Wimpergekko’s zijn rustige dieren die niet snel bijten als ze opgepakt worden.
Het blijven echter kijkdieren en geen knuffeldieren. Vastpakken van de dieren zorgt voor stress. Pas op dat u de gekko nooit bij de staart pakt, want dan zal hij deze afstoten. Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dag dode, niet opgegeten voedseldieren en haal uitwerpselen weg voor u opnieuw voert. Sproei elke dag wat water in het terrarium om de luchtvochtigheid te handhaven. Ververs dagelijks het drinkwater.

U zult het glas van het terrarium vaak moeten schoonmaken omdat de gekko’s dit bevuilen. Vervang het bodemmateriaal regelmatig, afhankelijk van het gebruikte substraat. Maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de inrichting. Spoel wel altijd heel goed na als u een schoonmaakmiddel hebt gebruikt! Was altijd uw handen nadat u in contact geweest bent met de dieren of het terrarium, reptielen kunnen Salmonella overbrengen.



Voortplanting:   
Het mannetje van de wimpergekko heeft een bredere staartwortel dan het vrouwtje met aan de buikzijde twee verdikkingen waarin de hemipenissen liggen, duidelijke pre-anale poriën in een omgekeerde V-vorm net boven de staartwortel en femoraalporiën aan de binnenkant van de dijbenen. Vanaf een jaar is een wimpergekko geslachtsrijp, maar beter is aan te houden dat een vrouwtje meer dan 35 gram moet wegen voordat er mee gekweekt wordt.

Geef de dieren voor eventuele kweek een winterrust van twee maanden bij een temperatuur van 16 tot 20 graden Celsius.

Het vrouwtje legt vier tot zes keer per jaar twee eieren. Deze worden aan het substraat vastgeplakt, maar beter is de eieren uit te broeden in een broedstoof met bijvoorbeeld vochtig vermiculiet als substraat. De incubatietijd is afhankelijk van de temperatuur, bij lagere temperaturen duurt het langer voor de eieren uitkomen. Bij 26 tot 29 graden Celsius duurt dit ongeveer 65 tot 80 dagen. Uitgekomen jongen kunnen het beste apart van de ouders worden gehuisvest. Zet de jongen in een aparte bak en zorg voor een bakje met vochtig substraat.

Ontdek meer van DierenEnZo.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

0

Je winkelwagen