Serinus canaria (kanarie)

Algemene naam: kanarie
Wetenschappelijke naam: Serinus canaria
Herkomst: Canarische Eilanden
Grootte: 12.5-13.5 cm
Levensduur: 10 jaar

Serinus canaria (kanarie)  is een zangvogel uit de familie Fringillidae. De wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden. De vogel wordt sinds eeuwen gekweekt als huisdier.

Serinus canaria (kanarie)

Herkomst :
Deze wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden. De kanarie is vernoemd naar de eilandengroep. Verder leeft de wilde soort op de Azoren en Madeira.

Beschrijving:

De kanarie wordt al eeuwen als huisdier gehouden. In de volksmond wordt hij soms kanariepiet of kanarievogel genoemd. Veel kanaries in het Nederlandse taalgebied krijgen dan ook vaak de naam Piet of een naam die hiervan is afgeleid. De eerste afbeelding van een kanarie dateert van 1580 in een Duitse encyclopedie, waarin hij als een gedeeltelijk geel en gekuifd vogeltje wordt weergegeven. In 1657 wordt een volledig gele kanarie afgebeeld door een Duitse kunstenaar.

De zang van de kanarie kan zeer gevarieerd zijn. Het zijn de mannetjes die uitgebreid zingen, poppen ookwel (vrouwtjes) zingen slechts bij hoge uitzondering. Een kanarie kan de zang van andere vogels leren. De zang van het mannetje dient met name ter afbakening van het territorium.

Voedsel:
Kanaries eten dagelijks ongeveer 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten, aangezien ze snel verhongeren.

Utopia kanariezaad is een smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor kanaries. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.
Als aanvullende en lekkere snack kun je een vogelboeket of trosgierst aan de vogels aanbieden.

Welke vogels gaan samen met Serinus canaria (kanarie)?
Je kunt heel veel vogels samen met Kanaries steken. Wij hebben Kanaries, Kwartels, een Rijstvogel, Japanse Meeuwen en Zebravinken


Trivia:

Kanarie als redder van de levens van mijnwerkers

Kanaries werden vroeger gebruikt in de mijnbouw. Omdat een kanarie veel sneller adem haalt, klein is en een hoge stofwisseling heeft in vergelijking met de mijnwerkers, overlijdt de vogel zeer snel als het dodelijk gas koolmonoxide aanwezig is. De mijnwerkers hebben dan nog de gelegenheid om de plek des onheils te verlaten. Mogelijk komt hier ook de uitdrukking ‘van je stokje gaan’ vandaan. In 1986 begon in Engeland de vervanging van kolenmijnkanaries door moderne meetmethoden voor koolmonoxide.

.

0

Je winkelwagen