Taeniopygia castanotis (Zebravink)

Algemene naam: Zebravink
Wetenschappelijke naam: Taeniopygia castanotis
Herkomst: Australië
Grootte: 10-11 cm
Levensduur: 2-3 jaar 

Taeniopygia castanotis (Zebravink) is een kleine vogel uit de familie Estrildidae. Het is een veel in gevangenschap gehouden kooivogel.

Taeniopygia castanotis (Zebravink)

Herkomst
De zebravink komt van oorsprong uit Australië en komt aldaar in grote aantallen in het wild voor. In Portugal en Puerto Rico bestaan verwilderde populaties.[1]

Beschrijving:

Het dier maakt geluid dat klinkt als “trompetachtig snorren”, waarbij het mannetje kleine melodieën van dit geluid maakt. De mannetjes leren het gezang van hun vader. Als die vader er niet meer is, kunnen ze het ook indirect aanleren via broers die het wel van de vader konden leren. De man is te herkennen aan de oranje wangen, die bij de pop ontbreken. Er zijn gefokte kleurvariëteiten waardoor deze standaardkenmerken bij sommige typen verloren zijn gegaan. Bij de witte mutatie kan men de sekse alleen zien aan de kleur van de snavel. Dan is de herkenningskleur van de snavel lichtoranje bij de pop en bij de man dieper oranje tot rood. Ook is er een zwartwangzebravink gekweekt waarbij de oranje wang bij het mannetje een andere kleur heeft gekregen. De lichaamslengte bedraagt 10–11 cm.

Voedsel: 
Zebravinken zijn zaadeters, in de natuur eten ze met name graszaden. Een zadenmengeling voor zebravinken of tropische vogels voldoet meestal als basis. De voeding dient aangevuld te worden met eivoer, groenvoer, mineralen en maagkiezel.

Welke vogels gaan samen met Taeniopygia castanotis (Zebravink)?

Het is mogelijk bijboorbeeld Kanaries en zebravinken maar deze kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120 cm breed is.

Ontdek meer van DierenEnZo.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

0

Je winkelwagen